D'aquesta setmana en trec una experiència molt positiva. Va servir per conèixer i relacionar-nos amb més gent de la classe i solidaritzar-nos i ajudar-nos en moments difícils. Vam fer pinya i ens hem cohesionat més.
30 de novembre, 2009
23 de novembre, 2009
Campaniller de petxines
Com es toca l'instrument:
Tenim la possibilitat de tocar-la de diferents formes. Movent el pal fent un gir amb el canell cap a un costat i cap a l'altre, o bé, com si toquéssim l'arpa; és a dir, amb els dits fer rosar les petxines unes amb les altres.
Materials utilitzats:
Pal d'escombra: suporta tota l'estructura
Colador: aro on van lligades totes les tires de petxines i la xarxa per decorar el cabdal.
Triangle de porexpan: cabdal que subjecte les betes i l'aro.
Fil de pescar: per fer les tires de petxines
Betes de colors: per lligar l'aro a l'escombra
Peixos i paper de xarol per decorar que embolcallen el cabdal.
Petxines
Picarols
A continucaicó podeu veure el resultat a la pàgina del bloc següent on veureu la seva elaboració i el so que fa tot clicant aquí.
Mayumana
Llegenda d'en Fra Graí
Joan Amades
Joan Amades va néixer en una Catalunya on les diferències socials, econòmiques i culturals eren força marcades; un país en plena transformació econòmica i amb profunds canvis poblacionals, en especial pel que fa al creixement de Barcelona i al despoblament de moltes comarques en favor de la metròpoli. Un país i una ciutat comtal on les dures condicions de treball dels obrers convivien alhora amb l'esplendor de la burgesia catalana. Joan Amades va pertànyer a la fracció social més desposseïda, amb dificultats de tota mena.
Joan Amades va venir al món un 23 de juliol de l'any 1890, en el si d'una modesta família obrera barcelonina. La situació econòmica dels pares era precària i van envair en Joan a Bot, poblet de la Terra Alta, amb els avis paterns on s’hi va quedar uns quants anys. Quan va tornar a Barcelona, en Joan va ingressar a l'escola Victor Hugo. Va anar poc temps a l'escola, perquè als nou anys es va posar a treballar en el negoci familiar. Del temps d'estudiant, cal destacar-ne dues característiques: una extraordinària memòria i una visió molt deficient.
La cultura obrera com a font formativa (1905-1915)
La manera de comprendre la vida es va completar amb el treball de jovenet: drapaire llibreter de vell. Va poder contactar i conèixer molta gent dels ambients populars de Barcelona. Aquest tret és important ja que, quan es va dedicar de forma plena a la recopilació folklorística, va explotar els temes que havia viscut d'infant i d'adolescent.
Pel que fa a l'Excursionisme, cal assenyalar que aquest li causà un viu impacte. Un dels ideals de caire pedagògic més destacats de l'AEP era el contacte amb la natura i per això era una de les activitats més importants.
Cal recordar que la pràctica de la recopilació i l'estudi del Folklore a Catalunya ha anat molt unida a l'excursionisme. Esbrinar i conèixer el territori català feia parella amb conèixer-ne les gents i llur forma de vida.
Naixement de l'afecció folklòrica (1915-1918)
Van ser dos els camins a través dels quals va arribar al Folklore: la dinàmica de la Secció d'Excursions de l'AEP i d'altres circumstàncies.
Pels voltams de 1915, la seva intuïció el va fer adonar de les diferents versions d'una mateixa rondalla. Va observar detingudament l'important bagatge cançonístico-tradicional de la seva mare ja que se la podia considerar un arxiu vivent. El fet que estudiosos de la cançó popular catalana com Robert Gerhard o Mn, Higini Anglès recopilessin algunes cançons a la seva mare, va despertar-li la flama del folklore.
Al desembre de 1918, organitzat va començar a publicar una sèrie de Cançons populars catalanes. Quan va acabar la Gran Guerra, va dedicar-se plenament a la recopilació de la cultura tradicional catalana amb el fort estímul que li va proporcionar la mateixa societat catalana. Unes i altres situacions van fer que en aquests moments comencés a delimitar quina hauria de ser la seva tasca específica: recopilar facetes o formes culturals, en especial d'una fracció de la societat catalana -l'obrera i camperola- ampliant-lo amb d'altres temes d'interès etnogràfic i històric.
Identificació amb la investigació folklòrica (1918 - 1926)
Identificat amb la recerca folklòrica, aviat es va involucrar en totes les entitats, projectes o activitats que es feien en el camp de l'etnografia catalana. Aquesta participació va afavorir el seu objectiu inicial de recopilació i alhora l'adquisició de fonaments i horitzons més amplis. Així, per exemple, el marcat historicisme que es vivia en una entitat com l'ACAEP fruit del domini de la prehistòria, va fer que el folklore es veiés com una eina útil per escatir orígens, supervivències que expliquessin les arrels culturals, històriques, etc, de Catalunya.
Apassionat per la recerca folklòrica es llençà a una activitat febril com a publicista estudiós del Folklore català, empenta que el féu començar a recórrer Catalunya (primer sol o amb el mestre Tomàs i després amb l'OCPC) per recollir cançons i d'altres (llegendes, rondalles, etc.).
Tota aquesta activitat l'abocà progressivament al camp de la professionalització, tasca que culminà en la confecció del corpus etnogràfic més important de Catalunya i un dels més importants d'Europa.
Abans d'entrar en l'etapa plenament professional cal parar atenció en alguns aspectes de la seva obra, en concret en la mateixa dimensió del treball que feia. Amb massa freqüència s'observa que sols va recopilar i arxivar formes culturals que estaven desapareixent.
L'apropament a les formes de vida de la comunicació i la creació popular, fou el que va motivar que més d'un treball estigués fet, segons els nostres ulls, de manera "asistemàtica". En bona mesura, és perquè allò que intentar fou presentar, en la seva essència més pura, els materials etnogràfics mostrant-ne la mateixa manera expositiva o comunicativa de la gent, dels subjectes que participen en una determinada manifestació sociocultural.
Ell va arreplegar, gràcies a la seva xarxa d'informadors, la tasca de molts petits folkloristes locals, mancats en la majoria dels casos de metodologia adient en els seus treballs. I és necessari ressaltar que si J. Amades no hagués recollit aquests treballs, aquesta tasca s'hauria perdut.
14 de novembre, 2009
Dia d'inspiracions
Els dos contres les ha fet ella; el primer no té títol, però amb el seu permís, n'improvitzo un: "La troballa". Tracta d'una princesa anomenada prinseca Papallona que ha perdut el seu estimat, el príncep. Aquests no es troben is es van buscant pels racons i les afores del palau. Fins que apareix la fada i fa que es trobin. Ha estat un conte impribitzat on la Laura feia el paper de princesa i fada i jo (escollida pels companys de classe) de príncep. No estava preparat i ha estat diverit anar creant un diàleg entre els personatges amagades sota la taula.
13 de novembre, 2009
Movie Maker
11 de novembre, 2009
I... ha arribat el dia
Després, la Berta i la Sara ens van fer l'exposició sobre el tema "l'ensenyança obligatòria fins als 18 anys". És una notícia recent extreta de "El Periódico" que comenta que el ministre d'educació, Ángel Gabilondo, porposa que l'ensenyança obligatòria sigui fins als 18 anys. Proposa que el batxillerat sigui un estudi de quatre anys i que s'estudiï a temps parcial per compaginar-lo amb nuna feina. Perquè aquesta idea sigui possible es necessita una flexibilitat. No ho proposa d'avui per demà, però sí com a model a seguir com ha fa Portugal. S'han fet enquestes i el resultat ha estat que els joves no hi estan d'acord opinió oposada a la dels adults.
08 de novembre, 2009
Què farem durant la setmana blanca?
Power Point
04 de novembre, 2009
De tot i més en una classe
Després l'Arantxa L. ens va explicar els diferents sons que escolta a dins i fora de casa i d'aquí cap a la facultat. Vam observar que en les darreres presentacions i la seva el 90% dels sons que sentim a casa són electrodomèstics i quan anem a dormir és realment quan ens adonem de la contaminació sonora.
Retrat
Si encara no la coneixeu, a què espereu?
01 de novembre, 2009
Com presentar treballs
Frase del dia: si no numero les pàgines del treball perquè he de fer un índex?